Így spórolhatsz pénzt a nyári gumival

Drágának tartod a gumicserét?

Pedig ha kellő alapossággal választod ki a gumiabroncsaidat, és aztán megfelelően használod őket, akkor akár még pénzt is takaríthatsz meg velük.

Nemrégiben kiszámolták, hogy az Egyesült Államokban egy átlagos család teljes éves bevételének majdnem 13%-a megy el az autóval kapcsolatos ügyintézésre, szervizekre, karbantartásra – amibe beletartozik az gumivásárlás is.

Nagyon soknak tűnik?

Pedig a helyzet valószínűleg Magyarországon is hasonló: ha gondolod, ragadj most számológépet, és nézd meg magad, mennyi pénzbe kerül a Te családodnak az autótok!

De miközben ezt számolod, mutatok neked néhány tippet arra is, hogyan spórolhatsz pénzt azzal, hogy odafigyelsz a gumikra.

Pumpáld fel!

Ez elsőre elég alapvetőnek tűnik, mégis kulcsfontosságú, és nagyon sokan megfeledkeznek róla.

A guminyomás esetében meg kell találni az arany középutat, mert se a lapos, se a túlságosan keményre fújt gumi nem jelent jót az autó szempontjából.

És miben jelentkeznek ennek az anyagi vonzatai?

Ha túl alacsony a nyomás, akkor a gumi eldeformálódik, és minél távolabb állunk a tökéletes kör alaktól, annál nagyobb lesz az autó fogyasztása is.

Ha viszont túl nagy a guminyomás, akkor jobban fognak kopni a gumik az út során, ez pedig az abroncs élettartamára van rossz hatással.

Ha tehát rendszeresen (legalább havonta) ellenőrzöd ezt, akkor megspórolhatsz magadnak némi benzinköltséget, és egy korai gumivásárlást is.

Tipp: ha ellenőrzöd a nyomást, akkor azt akkor tedd, ha már legalább 3 órája áll az autó, mert használat után közvetlenül nem fogod tudni hitelesen megállapítani a megfelelő értékeket. 

Legyen jól felszerelve

Legyen jól felszerelve

Egy autóhoz legalább 4 kerék tartozik, és mind a 4 esetében 100%-osan biztosnak kell lenned abban, hogy minden tökéletesen működik-e.

Ha egy gumi bármiben is különbözik a többitől, akkor máris máshogy fogja érni a terhelés, ezáltal pedig nem csak a kopása lesz másmilyen, de az egész autó vezethetősége is kétségessé válik.

Gondolj csak bele: ha a gumik nem egyformák, akkor a kerekek sem, akkor viszont a kocsi egyensúlya is kérdéses, ez pedig nem csak a vezetési élményen ront, de egyenesen balesetveszélyes is!

Ha már 100-szor csináltad, akkor nem lehet baj, de ha még új vagy a gumicserében, akkor vidd el inkább szervizbe, ahol a megfelelő műszerekkel és eszközökkel dolgoznak.

Kis odafigyeléssel nagyobb biztonságot érsz el (anyagi szempontból is)

Ez mindössze két egyszerű tipp volt, amivel még csak a gumiabroncsaidra figyeltél.

Képzeld el, mennyi felesleges költségtől szabadulhatsz meg, ha több ilyen apróságra figyelsz oda!

A tudatos autóvezetés nem a KRESZ ismeretével kezdődik, és annak betartásával végződik: hozzá tartozik a vásárlás és karbantartás is.

Válaszd ki a megfelelő gumiabroncsot az autódnak most! 

Kis odafigyeléssel nagyobb biztonságot érsz el (anyagi szempontból is)

Bulldog piknik