Beszéljünk az aquaplaningről!

Aquplaning, hydroplaning – találunk rá számtalan kifejezést, főleg akkor, ha nem szeretnénk használni a magyar, kicsit nyakatekert „vízen való felúszást” használni.

De miről is beszélünk, és miért kell ezt a kérdést annyira komolyan vennünk?

Térjünk is mindjárt a lényegre! 

Mi az az aquaplaning?

A szituáció nagyon egyszerű: képzelj magad elé egy nyári, esőáztatta utat, teli pocsolyákkal.

Önmagában ezzel még nem lenne semmi baj, ám a nyári gumik egyedi mintázata miatt ez jelenthet kisebb-nagyobb problémákat.

Nagy sebesség mellett ugyanis az abroncs nem bírja kiszorítani a vizet maga alatt, és így egy vízréteg jön létre a gumi előtt.

Az így folyamatosan felgyülemlő víz nyomása elérheti, sőt túl és lépheti idővel a gumiban lévő nyomást, amikor pedig ez megtörténik, gyakorlatilag az út és a kerék közé kerül.

A gumi tapadása az úthoz tehát teljesen megszűnik, az autó pedig irányíthatatlanná válik: nem reagál sem a kormányzásra, sem a fékezésre, vagy a gyorsításra. 

Jó gumiabronccsal el lehet ezt kerülni

Jó gumiabronccsal el lehet ezt kerülni

A megfelelő gumiabroncsok megvásárlásával sokat tehetünk a hydroplaning elkerülése érdekében.

A speciálisan erre a problémára válaszként létrehozott mintázatok kialakításánál külön figyeltek arra, hogy a gumi felületén található csatornák el tudják vezetni a vizet.

A probléma ott kezdődik, ha a gumi már túlságosan elkopott, és ezek a vájatok nem képesek ellátni a feladatukat – pontosan ezért kell figyelni a gumik profilmélységének csökkentését állandó rendszerességgel. 

Mit lehet még tenni ez ellen?

Mit lehet még tenni ez ellen?

Persze kellő odafigyeléssel te is tehetsz azért, hogy elkerüld az aquaplaningből származó súlyos baleseteket.

Az első, hogy ellenőrzöd a guminyomást: mint már mondtuk, ennek igen komoly szerepe van az egész jelenségben, úgyhogy minél alacsonyabb a nyomás, annál kevesebb vízre van szükség egy nyári zápor során ahhoz, hogy az autó hirtelen irányíthatatlanná váljon.

A második tippet épp az imént említettük: rendszeresen figyeld, milyen állapotban van a gumid mintázata, és hogy nem kopott-e már el annyira, hogy újat kell venni helyette.

A harmadik tanács már a vezetésre vonatkozik: ha esős időben autózol, mindenképp lassíts le a nagyobb pocsolyák előtt, de úgy általában, hajts lassabban ilyenkor, mert minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb az esélye a kellemetlen meglepetések bekövetkeztének.  

Bulldog piknik